INTERVIU pe tema blaturilor cu Ionuț Chirilă: „Bag mâna în foc pentru Melinte, chiar dacă mi-a pierdut multe puncte”. Ce relație de rudenie este între antrenor și fundașul gafeur

INTERVIU pe tema blaturilor cu Ionuț Chirilă:
  • Publicat:
  • Actualizat:

Ionuț Chirilă este omul momentului în fotbalul românesc, însă nu dintr-un motiv prea fericit. Antrenorul echipei care a fost învinsă de Steaua cu 4-0 și 4-1 la interval de 10 zile a fost acuzat de patronului spiritual și financiar al Concordiei, primarul Chiajnei, că „și-a dat chiloții jos în Ghencea„. Chirilă anunțase că jucătorii săi vor muri pe teren, însă a terminat meciul ascultând ironiile celor de la Astra: „Au murit înainte de meci, la vestiare”. Luni seară, la Chiajna, Concordia a arătat din nou ca o echipă sleită de puteri, iar jocul haotic al lui Melinte a atras atenție până și sobrilor comentatori Grădinescu și Băleanu. Anunțat ca demis încă de dinainte de meci, Chirilă a răspuns la telefon de la baza de pregătire a Chiajnei.

Domnule Chirilă, v-am sunat pentru o discuție deschisă despre meciurile cu Steaua…Acceptați să discutăm inclusiv despre tema blatului?
(Intră direct în subiect) Eu sunt curat ca lacrima, n-am făcut niciodată așa ceva și nu voi face. Pe mine nu mă poate arăta cineva cu degetul, nu există persoana asta. Am fost nemulțumit și eu de unii jucători, dar vreau să vă spun un lucru. Am jucat fără 6 jucători titulari.

Haideți să-i analizăm puțin pe cei 6. Cine sunt ei?
Bucurică, fundașul stânga, un jucător foarte bun. (Bucurică  va lipsi 6 luni)

În locul lui a jucat Savin care a fost depășit în ambele meciuri.
E o improvizație, nu aveam cu cine altcineva să joc. Probabil că dacă Bambara nu avea piciorul rupt, aș fi jucat cu el fundaș stânga.

Al doilea bănuiesc că e Bambara.
Da, și am jucat cu acest băiat de 21 de ani, Pencea, care a fost fantastic. Apoi, Ispir.  Mijlocașul meu central de închidere de bază, suspect de ligamente încrucișate. Nu face nimic de două săptămâni. Am jucat cu Papasterianos care n-a fost rău. Al cincilea, ăstaaa, revelația campionatului, Neluț Roșu, patru cartonașe galbene, suspendat. Șase, Liviu Ganea, jucător extraordinar de important într-un meci cu Steaua. (Statistica arată însă că Ganea nu a prea evoluat pentru Concordia)

Absențele reprezintă jumătate plus unu din echipă?
Da, toți titulari, în condițiile în care Chiajna nu a făcut niciun transfer. Avem linie la transferuri.

E un argument.
Am jucat împotriva celei mai puternice linii de mijloc din România. În situații de unul contra unu, Sânmărtean, Stanciu, Prepeliță și Pintilii fac diferența. Diferența dintre mine și ei este ca diferența dintre ei și Chelsea. Și ei au vrut cu forța de grup să se închidă cu Chelsea, dar a venit Chelsea cu rachetele alea de jucători și au pățit ce am pățit eu aseară.

Melinte e finul lui Chirilă



FOTO Chipciu scapă spre poarta lui Râmniceanu, în timp ce Melinte face un marcaj aproximativ
 

Haideți să analizăm puțin fazele de gol. În ciuda absențelor, ați avut totuși în teren niște jucători de Liga 1, altfel nu erau aici. Sunteți de acord?
Da.

La primul gol, Leca și Melinte nu numai că nu-l atacă pe Chipciu, ei se îndepărtează de jucătorul Stelei, deși scăpase spre poartă.
O să văd meciul în această după-amiază (discuția a avut loc marți, la ora 14:00), n-am văzut încă fazele.

O să vedeți acest mod ciudat al celor doi de a trata faza.
Greșeala e a lui Melinte, e clar.

Ce trebuia să facă Melinte?
Melinte mi-a spus…eu n-am văzut faza de pe bancă, dar mi s-a spus că el a greșit. Melinte mi-a spus așa: „La început, Manolis Papasterianos trebuia să vină cu Prepeliță. Când am văzut că Malonis întârzie, m-am dus să-l atac eu și după aia am revenit, iar Chipciu m-a făcut zob cu viteza lui. Oricum am crezut că Râmniceanu ajunge primul la minge. Probabil, dacă fugeam după Chipciu direct, aveam o șansă”. Asta mi-a spus Melinte. Vreau să mă uit pe casetă pentru că Melinte e un băiat cu educație, un bănățean cu o curățenie sufletească exemplară.

Este adevărat că este finul dumneavoastră?
Da. Da. (Face o scurtă pauză) Nu are nicio relevanță asta.

Să ne întoarcem la fază. Leca fuge și el de Chipciu, o mișcare nefirească.
Toată lumea spune de Melinte că e de vină, acum îmi spuneți că e și Leca. Mișcarea lui e nefirească? O să mă uit foarte atent.

După golul de 2-0, în doar 10 minute, Melinte și Leca au bubuit peste 8 pase direct în tușă, deși nu erau incomodați de nimeni. Niște greșeli puerile. De ce credeți că au greșit?
Nu ne-a ajutat foarte tare nici terenul. Noi suntem obișnuiți să jucăm din devieri, dar la meciul ăsta i-am strigat de câteva ori lui Melinte să joace lung, direct, pe Gomo (n.red. – Onduku).

Steliștii nu au avut probleme cu gazonul…
Ei au jucători mult mai tehnici. Pe un gazon biliard, și jucătorul mai puțin tehnic, care câteodată dă cu tibia, poate să potolească mingea. Pe un teren mai puțin bun, tot Sânmărtean, care are magia de a ține mingea la picior, o protejează mai bine. Unuia mai puțin tehnic îi sare direct în gură. (Discuția avea să revină la Melinte și la tehnică puțin mai târziu, dar cu o altă concluzie).

Comentatorii meciului au fost Cosmin Băleanu și Emil Grădinescu, doi tipi echilibrați, cu mare experiență. La un moment dat, după repetatele greșeli ale lui Melinte, au spus, citez, „confundă tricourile albe ale colegilor săi cu cele roș-albastre ale steliștilor„. Acum 15 ani, dacă juca la fel ca în acest meci, Melinte ar fi fost considerat blatist.
Nu se pune problema. Pun mâna în foc pentru acest băiat. Și mai e ceva, deși nu vreau să-l lovesc pe băiatul ăsta. Stau acum și mă gândesc că Melinte a greșit decisiv în foarte multe puncte pe care eu le-am pierdut. În tur, a greșit la un gol cu Galațiul, henț cu Brașov în ultimul minut de joc, penalty, autogolul de la 6-2 în Cupă la Galați. (Se precipită) Stați că mai am. La Vaslui, cartonaș roșu.

Sunt cam mult greșeli. Nu e de vină și antrenorul care-l folosește în ciuda erorilor?
Da, da, da. Trebuie să mă gândesc serios pentru că nu e numai meciul de aseară. Lumea a trecut cu vederea celelalte faze pentru că nu erau meciuri importante.

Chiar dacă e finul dumneavoastră nu e cam riscant să băgați mâna în foc pentru cineva în fotbalul românesc?
Acest om este de o educație și o curățenie incredibile. Bag mâna în foc ca pentru mine.

Înseamnă atunci că nu are valoare sau are o problemă în acest sezon și e greșeală dumneavoastră că îl folosiți.
Pe lângă cei 6 jucători absenți, dacă nu-l băgam nici pe Melinte, cu cine mai jucam!?

Realitatea spune că „v-a curățat„, ca să folosesc un termen din fotbal.
Eu i-am dat telefon aseară după meci și i-am spus: „Băi, tu știi ce ai făcut!? Tu îți dai seama ce mi-ai făcut în meciul ăsta!?”. Și el mi-a spus că lui i se pare că a greșit doar la primul gol. Dar mi se pare că a greșit și la golul lui Piovaccari, nu?

L-a condus pe italian spre poartă.
Ce mai conta? Era deja terminat meciul. Eu, să știți, îl consider un jucător bun. (Discuția revine la Melinte și la tehnica lui care, de data asta, este extraordinară) E un fundaș central cu o tehnică extraordinară și are o viteză mai mare decât a altora. Dar i se pune uneori o pată, are niște sincope. Nu se poate concentra tot timpul. Dacă îl aveam pe Bambara, îl treceam pe el la marcaj și jucam cu Roșu la mijlocul terenului. (Bambara pare jucătorul  universal, Chirilă ar fi apelat la el și pentru postul de fundaș stânga)

Și îl scoteați pe Melinte.
Da, îl scoteam, dar nu i-am avut pe Bambara și pe Roșu.

„Ies din fotbal dacă aflu despre nereguli”

La golul de 3-0 din lovitură liberă, portarul Râmniceanu a stat lipit de bară și, în momentul execuției, a luat-o la fugă, fără însă a plonja. Tot el a greșit grav și în Ghencea.
Am stat înainte de meci, până în ultima secundă, să mă gândesc dacă să apăr cu Râmniceanu sau cu Cobrea. Am apărat cu el pentru că antrenorul meu cu portarii mi-a spus că Râmniceanu face un meci senzațional imediat după ce greșește. Așa a făcut cu Săgeata după eroarea de la Mediaș. Plus că a venit la mine și mi-a zis că e pregătit să-și răscumpere greșelile din meciul tur. Avea o tărie în glas care mi-a dat încredere.

Băgați și pentru el mâna în foc? În cazul în care se întâmplă ceva necurat, portarii sunt primii contactați.
Nu pot să cred că în fotbal se întâmplă așa ceva.

Liga 1 este plină de meciuri trucate și de jucători care bagă bani la pariuri.
Nu pot să cred că se întâmplă așa ceva. Sunt un om cinstit care a făcut numai lucruri frumoase în fotbal.

Poate sunteți prea naiv pentru Liga 1.
Profesional?

Nu, din punct de vedere al încrederii în jucători.
Dacă aș afla că jucătorii fac așa ceva, aș ieși din fotbal imediat.

Sunteți conștient de puterea imaginii în fotbalul mondial. Imaginea dumneavoastră suferă după meciurile cu Steaua.
Sunt un om curat, liniștit. S-a făcut un mare tam-tam că am spus că vom muri în Ghencea. Am fost ironizat pentru asta.

Senzația publicului, poate mai puțin a fanilor pătimași ai Stelei, a fost că jucătorii dumneavoastra nu au murit pe teren în meciurile astea.
Am avut o ședință cu ei înainte de retur și le-am spus „M-ați făcut de râs pentru că eu v-am ridicat cota înainte de meciul din Ghencea. Aveți o datorie morală față de mine”. Am greșit când i-am supralicitat înainte de Ghencea. Trebuia să am un discurs ponderat care să mă protejeze și pe mine.

Nu și-au respectat datoria.
Dacă-i aveam pe cei șase în teren era altul rezultatul.

Credeți asta?
Da, sigur.

Cu aceeași atitudine?
Atitudinea vine din forța jocului. Cu cei șase în teren aveam altă forță. Linia noastră de mijloc a fost zdrobită. Uitați-vă și la rezervele Stelei. Keșeru, Piovaccari.

Keșeru a jucat slab în amicale. Adi Popa a ieșit din criza de formă din toamnă cu Chiajna.
Am jucat împotriva unei echipe care a întâlnit Basel, Schalke și Chelsea în Liga Campionilor.

E acesta mesajul corect pentru proprii jucători? Să ridici în slăvi adversarul?
Am spus-o după meci, în Ghencea.

Dar după 10 zile jucați din nou contra Stelei.
Asta trebuia să-i mobilizeze pe jucători. În meciurile astea se vedea valoarea lor.

Acum 10 zile, după meciul din Ghencea, Gabi Balint spunea în studioul Digi Sport că el nu a înțeles ce a vrut Chiajna, să atace sau să se apere.
Am spus și eu că nu mi-am recunoscut echipa.

Aseară, ați recunoscut-o?
Nu știu dacă pot să spun același lucru. (Sare la alt subiect) Trebuie să muncesc mult să ridic moralul jucătorilor mei acum. Noi, în același timp, trebuie să ne dăm seama ce reprezintă Steaua și ce reprezintă Chiajna. Eu, ca să fac jucători precum Sânmărtean, Pintilii, Varela, Stanciu, Piovaccari, am nevoie de mai mult de șase luni. Nu îi pot scoate așa de repede. Un jucător de nivelul lui Sânmărtean se face într-un an și jumătate. Nu am centrul de copii și juniori de la Dinamo.

„Reghe a dormit la mine acasă!”

S-a vorbit mult despre concediile pe care le-ați petrecut cu Reghecampf ca despre un argument pentru posibila trucare a acestor meciuri.
În ce lume trăim? Reghecampf are un respect deosebit pentru mine. Am fost profesorul lui, mi-am pus amprenta pe cariera de jucător a lui Reghe. La Dinamo, când am vrut să-l aduc la club, Reghe a dormit la mine în casă. Era copil. N-a mai vrut Vasile Ianul să-l mai ia. Cum să se întâmple ceva între mine și Reghe? Nu există așa ceva. Sunt băiatul lui Ioan Chirilă, am primit o anumită educație. Îmi fac doar meseria.

Vă mai aduceți aminte meciul Concordia – Astra 3-1 din toamnă?
Da.

Știți ce au avut jucătorii dumneavoastră atunci?
Ce?

Atitudine.
Dacă aveam absențele de acum nu cred că făceam același rezultat.

E vorba doar de spiritul de luptă.
Atitudinea provine din încredere, încrederea vine din joc. Vorbim despre un meci cu Steaua.

În primele 40 de minute ale meciului cu U Cluj, Steaua nu și-a creat nicio ocazie.
(Sigur pe el) Au fost obosiți după meciul cu noi, au jucat la trei zile.

Steaua a zburdat în repriza a doua. Unde era oboseala?
Au pornit mai greu jocul. (Ușurința cu care se găsesc argumente în fotbalul românesc este uneori dezarmantă)

Ce le-ați spus jucătorilor la vestiare după meci?
(Își drege vocea). Le-am spus că jocul ne-a arătat nivelul la care suntem. (Intră în discursul din vestiar) „Că de aici încolo începem campionatul și trebuie să pregătim fantastic jocul de la Corona. Meciul cu Steaua a fost o experiență foarte bună pentru unii dintre voi. De acum, trebuie să ne îmbunătățim jocul. Ne vedem mâine la zece, zece și jumătate. Vreau să analizez meciul, nu facem analize la cald”.

Cum v-a picat când primarul Minea a declarat înainte de meci că la partida din Ghencea v-ați dat chiloții jos?
Nu știu dacă a spus așa ceva.

A spus.
Nu pot să comentez acest lucru, este proprietarul echipei și are dreptul să spună orice. Nu vreau să comentez lucrul ăsta în momentul de față.

Erați anunțat ca demis înainte de meci, dacă veți pierde. Ați pierdut. Ați fost demis?
Am preluat o echipă care a câștigat în returul campionatului trecut un singur meci. O echipă retrogradată sportiv pe care eu și avocații mei am băgat-o înapoi în Liga 1. Chiajna a câștigat în jurul unui milion de euro din drepturile de televizare. Nouă din zece antrenori mergeau la domnul Minea și cereau bani pentru transferuri. Chirilă și-a riscat profesia și nu s-a atins de un leu ca să păstreze banii ăia pentru salariile pe un an. Am continuat cu jucători ca Marinică Neagu de la Metaloglobus, Florea de la Delta Tulcea, Zaharia de la Afumați, Savin de la Divizia C. I-am ridicat pe acești jucători în valoare și am făcut 25 de puncte. Dacă băteam pe Viitorul, eram la egalitate de puncte cu CFR, o echipă de la care doar Gabbioneta are salariu cât toată Chiajna mea la un loc cu femeile de serviciu. Cu această comună mică am învins și am lăsat în spate orașe precum Timișoara, Cluj, Brașov, niște giganți ai României. Suntem pe locul 10.

Ați discutat cu primarul după meci?
Nu.

A declarat că dumneavoastră credeți că puteți să împărățiți fotbalul cu copii și juniori.
E singura șansă să obținem licența curat. Uitați-vă la echipe care bagă bani în transferuri și salarii și sunt în faliment.

Vă e teamă că veți fi demis?
Nu, nu cred. Suntem în obiectiv.

La două ore după discuția cu Chirilă, primarul Chiajnei, Mircea Minea, a venit cu o nouă declarație polemică: „Poate meciul cu Steaua  s-a jucat la pariuri”. Chirilă nu a mai putut fi contactat pentru a comenta.

 

 

Costin Ștucan / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Tottenham a postat o fotografie cu Radu Drăgușin și a scris un singur cuvânt, după victoria la scor cu City!
Tottenham a postat o fotografie cu Radu Drăgușin și a scris un singur cuvânt, după victoria la scor cu City!
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul…
Bombă în mercato! Se face transferul lui Andrei Rațiu. Detalii de la negocieri
Bombă în mercato! Se face transferul lui Andrei Rațiu. Detalii de la negocieri
LIVE TEXT | Alegerile prezidenţiale, pe site-ul Prima Sport! Elena Lasconi se menţine pe 2, Marcel Ciolacu urmează să îşi dea demisia!
LIVE TEXT | Alegerile prezidenţiale, pe site-ul Prima Sport! Elena Lasconi se menţine pe 2, Marcel Ciolacu urmează să îşi…
Prima decizie luată de Gigi Becali după rezultatele alegerilor:
Prima decizie luată de Gigi Becali după rezultatele alegerilor: "I-am spus lui George. Să facem bine!"
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu a renunțat definitiv la anumite alimente
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu a renunțat definitiv la anumite…
Rezultate şocante, răsturnare de situaţie. REZULTATE ALEGERI în timp real
Rezultate şocante, răsturnare de situaţie. REZULTATE ALEGERI în timp real
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi măreşte diferenţa faţă de Marcel Ciolacu, care a căzut pe locul 3. Georgescu, pe primul loc
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi măreşte diferenţa faţă de Marcel Ciolacu, care a căzut pe locul 3. Georgescu, pe…
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
Dezvăluirea momentului despre Călin Georgescu. Dan Diaconescu aruncă bomba. Nu știa nimeni
Dezvăluirea momentului despre Călin Georgescu. Dan Diaconescu aruncă bomba. Nu știa nimeni
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social media
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social media
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
Max Verstappen, campion mondial pentru a patra oară în Formula 1
Max Verstappen, campion mondial pentru a patra oară în Formula 1
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a însoțit-o pe soție, deși el a votat în diaspora
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a însoțit-o pe soție, deși el…
×